Η Ερεσός η Ερεσσός (1.581 κατοίκους) αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα (Δ.Δ.) του νέου Δήμου Λέσβο ενώ παλαιότερα αποτελούσε την έδρα του πρώην Καποδιστριακού Δήμου Ερεσού-Αντίσσης, πρώην Δήμος Ερεσού από το 1948, είναι μία από τις πιο γνωστές για την ιστορία και τις ομορφιές της κωμοπόλεις της Λέσβου. Το Δ.Δ περιλαμβάνει την Ερεσό (1.097), την Σκάλα Ερεσού (354), τα Χλιαρά (67), τον Χριστό (17) και τα Ψίνια (46).

Βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού ανάμεσα σε δύο υψώματα με το όνομα Τρούλος και Λεμπόρ και απέχει 89 χλμ. από τη Μυτιλήνη.
Συνορεύει δυτικά με το χωριό Σίγρι, ανατολικά με το χωριό Μεσότοπος, από τα βόρεια με την κωμόπολη Άντισσα και από τα νότια με την θάλασσα.

Η πλούσια βλάστηση, το ηφαιστειακό τοπίο, ο γραφικός οικισμός με τα όμορφα σπίτια και τα αξιόλογα ιστορικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή, τη καθιστούν ιδανικό τόπο για διαμονή και περιήγηση.

Επίνειο της Ερεσού είναι η παραλία της Σκάλας, ή Γιαλός, η οποία έχει βραβευτεί με τη γαλάζια σημαία και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Στον δρόμο προς την Σκάλα Ερεσού, συναντάμε τον Κάμπο της Ερεσού, καταπράσινος με όλα τα είδη δέντρων όπου κυριαρχεί η συκιά, κάποτε το πιο αντιπροσωπευτικό είδος παραγωγής και εξαγωγής.

Κύριος οικονομικός παράγοντας του τόπου είναι ο Τουρισμός και η κτηνοτροφία. Υπάρχει Γεωργικός Συνεταιρισμός ο οποίος παράγει το μοναδικό κασέρι Ερεσού που φέρει την σφραγίδα Π.Ο.Π (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ) και εξάγεται σε όλη την Ελλάδα.

Στη Αθήνα προ δεκαετιών, ιδρύθηκε από Ερέσιους , ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Ερεσίων "Ο ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ". Ασχολείται με τα κοινά του χωριού και προστατεύει τα συμφέροντα αυτού. Οι πολιτιστικές του δράσεις πολλές. Τράπεζα αίματος, τριμηνιαίο περιοδικό, εκδόσεις σπάνιων βιβλίων που αφορούν τη Λέσβο , περιβαλλοντικές δράσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις, λειτουργίες σε μοναστήρια και πάρα πολλά άλλα. Αξιόλογη δε, είναι η ύπαρξη πολύ δυναμικής ιστοσελίδας του Συλλόγου ( http://www.eresos-theophrastos.gr ) , η οποία ενημερώνει αδιαλείπτως και σε καθημερινή βάση , όλους τους Ερέσιους για τις ειδήσεις που αφορούν το χωριό τους.

Η περιοχή της Ερεσού κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και έχει να επιδείξει μια πλούσια ιστορική διαδρομή. Το όνομά της συνδέεται με τον Έρεσο που ήταν γιος του μυθικού βασιλιά Mάκαρα.

Οι πρώτοι οικιστές του τόπου στα προελληνικά χρόνια ίσως ήταν οι Πελασγοί, ενώ κατά τον 11ο έως και τον 9ο αιώνα π.X., εποχή κατά την οποία γίνονται οι μεγάλες μετακινήσεις των ελληνικών φύλων, Aιολέων, Iώνων και Δωριέων, χτίζεται στη σημερινή περίπου παραλιακή τοποθεσία της Σκάλας Eρεσού, η πόλη της Eρεσού από αποίκους Aχαιούς ή ναυτικούς Aιολείς. Η μετοικεσία των κατοίκων από την παραλιακή θέση έγινε στα τέλη του 17ου αιώνα και οφείλεται στην αποφυγή πειρατικών επιδρομών.

H πόλη αποτέλεσε σπουδαίο εμπορικό και ναυτικό κέντρο και τα εκλεκτά προϊόντα της έφταναν μέχρι την Aίγυπτο.

Στην Ερεσό γεννήθηκε η Σαπφώ η μεγάλη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας καθώς και οι φιλόσοφοι Θεόφραστος και Φανίας.

 

Τουρισμός στην Ερεσό

Λεσβιακός τουρισμός

Η Ερεσός είναι ένας τουριστικός προορισμός έχοντας λάβει κοσμοπολίτικη χροιά. Εκτός από τους τουρίστες από όλο τον κόσμο, έρχονται και πολλές ομοφυλόφιλες γυναίκες λάτρεις την Σαπφούς, για να αποτίσουν φόρο τιμής στη γενέτειρα της ποιήτριας. Η Ερεσός αποτελεί σημείο αναφοράς για τις ομοφυλόφιλες γυναίκες όλου του κόσμου. Την τελευταία δεκαετία διοργανώνεται διεθνές φεστιβάλ μόνο για γυναίκες, το οποίο διαρκεί δύο εβδομάδες. Περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες όπως θεατρικές παραστάσεις, μαθήματα ελληνικού χορού, πάρτυ, ανοιχτές συζητήσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, θαλάσσια σπορ κλπ. και προσελκύει πολλές επισκέπτριες από αρκετά σημεία της γης.[1]

Οικολογικός τουρισμός

Η περιοχή της Ερεσού αλλά και γενικότερα η ΝΔ Λέσβος, παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα για τους επισκέπτες που διαθέτουν οικολογικά ενδιαφέροντα και αυξημένη ευαισθησία σε σχέση με τη φύση. Γι´αυτούς που, η πεζοπορία και οι μακρινοί περίπατοι, δεν αποτελούν μόνο σπορ για καλύτερη φυσική κατάσταση, αλλά και ποιότητα διακοπών.

 Κάμπος της Ερεσού

Eξω από την Ερεσό, βρίσκεται η Μονή Πυθαρίου που δεσπόζει σε ένα επιβλητικό τοπίο. Είναι επίσης μία πολύ ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή,μικρότερης κλίμακας. Από την παραλία της Σκάλας Ερεσού, ακολουθώντας υποτυπώδη μονοπάτια και σκαρφαλώνοντας σε γυμνούς, βραχώδεις λόφους κατά μήκος της ακτής, μπορεί κανείς να φτάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα,στην πανέμορφη παραλία της Περιστεριάς, με τη βελούδινη άμμο και τα πράσινα νερά της. Υπάρχουν και άλλες διαδρομές στην ευρύτερη περιοχή της Ερεσού, κυρίως όμως στο εύφορο κάμπο της,όπου δεκάδες μονοπάτια που χάνονται και διασταυρώνονται, προσφέρουν στον επισκέπτη μια σπάνια εικόνα πραγματικού μικρόκοσμου.

 Η φύση της Ερεσού είναι πολύ πλούσια και σχετικά με πολλά μέρη της Ελλάδας, άθικτη. Εμφανίζει μεγάλο οικοτουριστικό ενδιαφέρον αφενός για το απολιθωμένο δάσος,που επικεντρώνεται στην περιοχή Σιγρίου, αφετέρου για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της που περιλαμβάνει ορισμένα είδη εξαιρετικά σπάνια στην Ευρώπη ή και παγκόσμια.

 Τριγυρισμένο από ξερά ηφαιστειακά βουνά, το χωριό κυριαρχεί σ´ένα πλατύ κάμπο και γεμάτο βιότοπους: λιβάδια, συκεώνες, χαμηλούς λόφους με βελανιδιές,δύο μικρά ποτάμια που ξεραίνονται το καλοκαίρι και στο τέρμα του κάμπου,3χλμ.υπέροχης αμμουδιάς. Εδώ σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες, το αηδόνι τραγουδά πιο γλυκά απ´όλη την Ελλάδα. Τα ηφαιστειακά αυτά βουνά μπορεί να φανούν γυμνά και ξερά στους καλοκαιρινούς επισκέπτες, αν ξεχάσουν ότι, σε αντίθεση με πιο βόρεια κλίματα,το καλοκαίρι και όχι ο χειμώνας είναι η «νεκρή» περίοδος της άγριας φύσης. Γεμάτο με αρωματικά φυτά το καλοκαίρι (θυμάρι, ρίγανη κλπ.), χειμώνα και άνοιξη τα ίδια βουνά είναι καταπράσινα με την πιο πλούσια χλωρίδα της Ευρώπής.